HET SINTERKLAAS ABC.........
Alle letters van het alfabet hebben wel iets te maken met Sint Nicolaas kijk maar gauw.
AABB Het meest voorkomende rijmschema in gedichten die men rond Sinterklaasavond schrijft. "Sint zat te denken ..." Dichter/liedjesschrijver Ivo de Wijs geeft als dichttip: "Probeer je tekst te schrijven op 'Zie ginds komt de stoomboot', dat is een nummer met lange regels die alleen aan het einde rijmen. Daar kun je dus veel tekst in kwijt, zonder dat je na twee woorden al dwangmatig moet rijmen."
België. Naast Nederland is België het enige land waar ook massaal Sinterklaas gevierd wordt.
Beschermpatroon. Sint Nicolaas is de beschermheilige van Griekenland en Rusland, maar ook van de stad Amsterdam. Verder staat hij bekend als beschermpatroon van kooplieden, bakkers, scholieren, zeelieden en reizigers.
Boek. Men zegt dat Sinterklaas een groot dik boek heeft waarin hij kan vinden of iemand stout of braaf geweest is.
Cadeau. Cadeaus worden mooi ingepakt en in een jute zak gedaan.
Chocoladeletters. Chocoladesigaretjes en bonbons zijn nog steeds populair, maar chocoladeletters spannen de kroon. Vroeger werden ze gebruikt om kinderen in kloosters te leren lezen. Hadden ze een woord goed, dan mochten ze de letters opsnoepen. In de 20e eeuw groeide de chocoladeletter uit als best verkochte snoepgoed van Sinterklaas. Helaas voor Xavier, Zacharias en Quinten (zie Q) zijn de beginletters van hun namen wat minder makkelijk te vinden in de winkels, maar dat mag de pret niet drukken.
Datum. De datum waarop wij z'n verjaardag vieren (5 december in Nederland en 6 december in België)) is niet de echte verjaardag van de Sint. Er gaan geruchten dat hij op 6 december jarig is, maar in de geschiedenisboekjes staat dat 6 december juist de sterfdatum is van de legendarische bisschop van Myra, aan wie Nicolaas zijn naam dankt.
Economie. Als de Sinterklaastijd aanbreekt, wrijft het bedrijfsleven zich in de handen. De Sint en al zijn "hulpsinten" geven maar liefst anderhalf miljard uit aan cadeaus.
Feestdag. Het Sinterklaasfeest is eigenlijk een samenvoeging van twee feestdagen. De eerste was de Middeleeuwse 'Myraviering'. Hierbij werd altijd een arme jongeman benoemd tot kinderbisschop van het dorp. Hij kreeg ook een paar 'knechten' die hem overal naartoe begeleidden. Het tweede feest was 'Onnozele kinderendag', uit dezelfde tijd. Op die dag kregen de arme kinderen geschenken. Het Myrafeest viel altijd op 6 december, 'Onnozele kinderendag' was op 28 december
Goed heiligman. Verbastering van 'goet-hylik-man' (goed huwelijksman). Deze naam kreeg Sint vanwege wonderen die hij verricht heeft.
Gul. De Sint is de gulste man die Nederland kent. Ook als bisschop was hij vroeger al een vrijgevig man. Zo hielp hij veel arme mensen door ze geld of eten te geven. Hij strooide met muntstukken en nu met snoepgoed.
Hulpsinterklazen. Natuurlijk kan de Sint niet in zijn eentje het hele land voorzien van cadeaus. Vandaar dat hij elk jaar meerdere hulpsinterklazen inroept om hem te helpen. Dat vindt de jeugd van tegenwoordig heel begrijpelijk. 'Hulpsinterklaas' is ook onder kinderen een bekende term geworden.
Ik ben toch zeker Sinterklaas niet! Kinderen voor Kinderen scoorden een grote Sint-hit. "Ik ben toch zeker Sinterklaas niet! Er groeit geen geldboom in mijn tuin! Ik ben Sinterklaas niet! Ik heb een negatief fortuin! Als er straks bankbiljetten groeien op mijn rug, ben jij de eerste die het weet, kom dan maar weer eens terug." Dit roept de vaderfiguur Edwin Rutten (Ome Willem) naar zijn kids die om cadeautjes lopen te zeuren.
Jurk. Zeg maar gerust tabberd of cape. Een onmisbaar onderdeel van de outfit van de Sint. "Sinterklaas goed heiligman, trek je beste tabberd an."
Kerstman. New York heette ooit Nieuw Amsterdam. In die tijd, toen Nederlandse kolonisten naar Amerika trokken, vloog ook de Sinterklaas-traditie over de oceaan. De Amerikanen maakten er al gauw Santa Claus van en de 'kerstman' was geboren.
Kindervriend. Al vanaf het verste verleden staat de Sint bekend als kindervriend. Een oude traditie uit de Middeleeuwen vertelt ons dat een Sintfiguur met kinderen langs de deuren ging om te vragen om een aalmoes.
Kruidnoten. Vaak pepernoten genoemd, maar dat klopt natuurlijk niet. Pepernoten zijn die grote platte met een lichte kleur. En kruidnootjes, dat zijn die kleine donkere.
Liedjes. Er zijn zo ongeveer meer bekende Sinterklaasliedjes dan kerstliedjes.
Marsepein. Marsepein (amandelbrood met Indische rietsuiker) ontstond in de 17e eeuw. Het werd in eerste instantie bekend als 'het snoepje dat je aan je geheime liefde geeft', vergelijkbaar met een Valentijnskaart. Tegenwoordig kun je aardappeltjes van marsepein kopen, maar ook varkentjes of Sinterklaasjes.
Mijter. De muts van Sint. Een doodgewoon hoofddeksel voor heiligen en bisschoppen, ware het niet dat Sint Nicolaas iets fellere kleuren draagt (geel en rood) dan de doorsnee bisschop.
Myra. De originele Sint Nicolaas was bisschop van dit plaatsje in Klein-Azië. De bisschop van Myra werd heilig verklaard en uiteindelijk werd de onsterfelijke Sinterklaas naar hem genoemd.
Nachtrijder. De Sint is een durfal. 's Nachts rijdt hij met zijn trouwe schimmel over de daken om cadeautjes door de schoorsteen naar binnen te gooien.
O kom er eens kijken. Een liedje dat nodig aan vernieuwing toe is: wie vraagt er tegenwoordig nog 'twee kaatseballen in een net' aan de Sint?
One man show. Toon Hermans maakte zichzelf beroemd met een komische conference over de Sinterklaasviering bij hem thuis. In een van zijn one-man-shows snikte hij over de treurige, armetierige 'Snieklaas'-bedoening.
Paard. Het paard van Sint Nicolaas is zijn steun en toeverlaat. Elk jaar weer bestijgt deze trouwe schimmel de daken van Nederland om de Sint langs alle schoorstenen te leiden. Het paard luistert in Nederland naar de naam Americo, in Belgie heet het paard "Slecht-weer-vandaag".
Patara. De originele (Sint) Nicolaas werd in het jaar 280 geboren in de Turkse kustplaats Patara in de provincie Lycië. Op dit moment is het stadje één grote ruïne.
Pepernoten. Vaak kruidnoten genoemd, maar dat klopt natuurlijk niet. Pepernoten zijn die grote platte met een lichte kleur. En kruidnootjes, dat zijn die kleine donkere.
Piter. Dit was een Ethiopisch weeskind dat de bisschop Nicolaas ooit kocht op een slavenmarkt. De Sint liet de jongen uiteindelijk vrij en daar was Piter zo blij om, dat hij de dienaar van Nicolaas werd. 'Zwarte Piet' dankt hier vrijwel zeker zijn naam aan.
Q. De Q is als chocoladeletter moeilijk te vinden. Vaak krijgen de Quintens en Quicks van Nederland en België de 'S' als chocoladeletter. Gewoon... de S van Sint. Dit is meteen ook de reden dat de S een van de best verkopende chocoletters is...
Raven. De god Wodan (volgens velen de voorganger van de figuur Sinterklaas) heeft op oude prenten altijd een aantal zwarte raven om zijn hoofd. De fladderende zwarte vogels worden door sommige geschiedkundigen gezien als de eerste versie van 'Zwarte Pieten'.
Roe. Een roe bestaat normaal gezien uit berkentakken met een rolletje bamboe er omheen. Zwarte Piet gebruikte de roe (tegenwoordig niet meer ) om kinderen een voorzichtige pets te geven als ze stout zijn geweest. "Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe." Oorspronkelijk is de roe een teken van vruchtbaarheid. Tegenwoordig zijn er maar weinig stoute kinderen...
Rondstrooien. Het rondstrooien van snoep en lekkers is een verwijzing naar het zaaien van een boer. Het is, net als de roe, een teken van vruchtbaarheid.
Sint. Sinterklaas, Sint Nicolaas, de Goed Heiligman, bisschop van Myra, de man waar het allemaal om draait in december.
Speculaas. 1.Speculaas was net als marsepein ook ooit een 'liefdessnoepje'. Als een jongen verliefd was op een meisje, gaf hij haar een 'speculaasvrijer'. Speculaas bleef niet alleen rond Sinterklaastijd een populaire traktatie: het is tegenwoordig een heel gewild koekje. Ook verkrijgbaar in de smaken volkoren, amandel en noten.
2.In het antieke Rome kregen de brave kinderen al koekjes uit bloem en honing met de afbeelding van de goden van de Olympus. De legioensoldaten van Caesar verklapten het geheim van de lekkernij aan de volkeren in Gallië. Toen dan een paar eeuwen later het christendom opgang maakte, kwam een heilige man met lange baard de ouders helpen om hun kinderen braaf en gehoorzaam te houden. En dus was het niet meer dan normaal dat de beeltenis van Sinterklaas, de bisschop van Myra, elke speculoos sierde.
Staf. De versierde stok van de Sint is onlosmakelijk verbonden met zijn mijter en zijn tabberd. Samen vormen zij de outfit van een bisschop of een heilige. Ook de paus loopt met een staf.
Stoomboot. De Sint komt ieder jaar weer aan per stoomboot. Deze binnenkomer kan bedacht zijn omdat bisschop Nicolaas de beschermheilige van de scheepvaart is. Deze titel kreeg de heiligman toen hij een paar schipbreukelingen gered had.
Surprise. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders vieren Sinterklaas door een gezellige surpriseavond te organiseren. Lootjes trekken en voor elkaar een leuk cadeau kopen dat je op een originele manier verpakt. Tip: als je dozen nodig hebt voor je verrassingspakket, ga dan vroeg genoeg naar de Appie Heijn om ze te halen. Een paar dagen voor 5 december hebben de supermarkten vaak geen enkele doos meer over!
Taai Taai. Een van de vele lekkernijen die in Sinterklaastijd genuttigd worden. Als je vroeger iemand een taaipop gaf, betekende het dat je die persoon niet aardig vond.
Telefoontje. Een gevreesd opkomend Sinterklaas-cadeautje: een mobiel telefoontje. Kids beginnen er steeds jonger aan, de gsm-etjes liggen al in de schappen bij Bart Smit en Intertoys. Binnenkort schrijven kinderen de Sint geen brief meer, maar SMS-en ze hem een verlanglijstje...
Turkije. De echte Sint Nicolaas is geboren in Klein-Azië waar nu Turkije ligt. En dus is het op z'n minst vreemd dat Sinterklaas tegenwoordig met de boot uit Spanje komt.
Uitgerangeerd? De strijd tussen Sint en de kerstman is nog niet gestreden. Begin jaren tachtig dreigde Santa Claus het dik te gaan winnen van onze goede oude Sinterklaas. Maar nog steeds de helft van Nederland viert op 5 december Sinterklaas net zoals de Belgen op 6 december. Er werd zelfs in Nederland een Sinterklaas-comité opgericht om hem meer aanzien te geven!
Veel geld. Als de Sinterklaastijd aanbreekt, wrijft het bedrijfsleven in zijn handen. De Sint en al zijn 'hulpsinten' geven maar liefst anderhalf miljard uit aan cadeaus.
Wereldberoemd. Sinterklaas is wereldberoemd in heel Nederland. Eigenlijk is België het enige andere land waar het feest rondom de Sint echt groot wordt aangepakt. 'Gewoon' als bisschop, heilige en historisch figuur is hij wel degelijk beroemd over de hele wereld.
Wodan. Germaanse godheid die volgens velen de voorloper was van Sinterklaas. Hij reed door de lucht op een achtpotig paard (een schimmel) en hij smeet met donder en bliksem. Hij had een zilveren baard en droeg een lange mantel. Ook had hij een opvallende muts op, een trouwe knecht en een in het oog springende staf.
X-aantal. Natuurlijk kan de Sint niet in zijn eentje het hele land voorzien van cadeaus. Vandaar dat hij elk jaar een onbekend aantal hulpsinterklazen inroept om hem te helpen. Dat vindt de jeugd van tegenwoordig heel begrijpelijk. 'Hulpsinterklaas' is ook onder kinderen een bekende term geworden
Ys. Het is altijd weer een mooi gezicht om de Sint op zijn ros door een winters landschap te zien rijden. Iedereen wenst zich Anton Pieck-taferelen toe op Sinterklaasavond. De kinderen schaatsen buiten op het ijs hun rondjes en vader/moeder heeft tijd om de cadeautjes in te pakken.
Zie ginds ...... Zie ginds komt de stoomboot is absoluut het bekendste Sinterklaasliedje. De meeste Nederlanders en Belgen hebben deze 19e eeuwse tekst compleet in hun hoofd zitten. Van alle andere liedjes over de Sint kent men 1 couplet of minder.
Zwarte Piet. De oorsprong van de figuur Zwarte Piet is zeer onduidelijk. In dit alfabet kun je een paar mogelijke oplossingen vinden.
bron: Yompie.nl |